Article Index

 

Werkgeheugen… spelend trainen

 

werkgeheugen

In mijn vorige artikel schreef ik over het werkgeheugen.

Ik beloofde een aantal spelvormen op een rijtje te zetten om spelenderwijs het werkgeheugen van je kind (en dat van jouw!) te trainen.

Het werkgeheugen is een van de belangrijkste vaardigheden die de leerresultaten voorspelt. Sommige onderzoekers geven aan dat dit zelfs belangrijker is dan het IQ. 

Door zoveel mogelijk verschillende spelletjes te spelen train je steeds weer een ander gebied van het werkgeheugen.

 

Verbaal geheugen:

Jouw kind moet woorden bedenken en onthouden in dezelfde reeks bij een gegeven startzin. Ieder begint steeds weer met deze startzin, vervolgens de eerder bedachte woorden (in goede volgorde) en dan wordt er weer een woord bij verzonnen. Zo wordt de reeks te onthouden woorden steeds langer.

Voorbeelden van een startzin;
Ik ga op reis en neem mee ...
Ik ga logeren en neem mee …
Ik ga naar school en doe …
Ik doe boodschappen en koop … 

 

Visueel geheugen: 

Kimspel met kleine voorwerpen: (potlood, punaise, vlakgom, schaar enz.)

Leg de voorwerpen op tafel. Je kind mag 3 minuten naar de voorwerpen kijken. Leg daarna een doek over de voorwerpen en laat je kind de voorwerpen opnoemen die het zich herinnert. Schrijf ze op om later met je kind te kunnen controleren welke voorwerpen het goed heeft benoemd. Door nog eens te spelen kan je kind zijn score verhogen. 

 


memory-2-1000x280Memory

Probeer zoveel mogelijk twee dezelfde kaartjes om te draaien. 
Leg de kaartjes van te voren in nette rijtjes neer. Dat onthoudt makkelijker. Tenzij je het juist moeilijker wilt maken, leg de kaartjes dan kris-kras op de tafel. 

 

Auditief geheugen:

Geluidenspel met verschillende materialen die geluid maken (bijvoorbeeld pan en deksel, kloppen op de tafel, instrumenten, rammelaar enz.)

Leg ongeveer vijf materialen op tafel. Laat elk geluid horen. Je kind doet de ogen dicht. Laat een geluid horen dat je kind dan moeten raden.

Tactiel geheugen:

Voelspel met verschillende materialen die verschillend aanvoelen.

Benoem de verschillende voorwerpen en laat ze goed zien. Blinddoek daarna je kind en geef het een voorwerp in zijn handen om te voelen. Je kind mag raden wat het voelt.

 

Motorisch geheugen:

Na-apen

Een aantal gebaren achter elkaar voordoen (bijvoorbeeld tong uitsteken, handen klappen, voeten stampen, duim opsteken enzovoort). Je kind moet proberen ze in dezelfde volgorde na te doen. De reeks gebaren kan steeds langer worden gemaakt.

Variatie op na-apen

Vertel welke handelingen je kind moet uitvoeren. Bijvoorbeeld: klap twee keer in je handen, stamp daarna drie keer met je voeten en steek tot slot je tong uit.

 

Merk je al spelend dat je kind wel erg veel moeite heeft met deze spelletjes?
Kijk dan eens naar de mogelijkheden om onder professionele begeleiding te werken aan een sterker werkgeheugen.  

Meer informatie vind je op het tabblad Jungle Memory.

 

 

 


memoblaadjes

Werkgeheugen… wat is dat?

 

Het werkgeheugen is als een memoblaadje dat je gebruikt om dingen te onthouden, terwijl je over iets nadenkt. 
Op school gebruikt je kind voortdurend het werkgeheugen bij het:

 • onthouden van instructies
 • oplossen van problemen, waarbij je tussenoplossingen moet onthouden
 • volgen van een verhaallijn
 • vasthouden van de concentratie

 • beginnen en afmaken van taken
 • rekenen
 • begrijpend lezen

 

Hoe groter je memoblaadje is, des te meer denkstappen je kunt vasthouden.

 

Een zwak werkgeheugen… hoe help je jouw kind?

Om het beschikbare memoblaadje zo optimaal mogelijk te gebruiken is het belangrijk om te ontdekken welke geheugenstrategie het best bij je kind past. Hiervoor geef ik je een aantal tips.

 

5 tips: 

 

 1. Herhalen en oefenen 
  Zo slijp je als het ware een paadje in het langetermijngeheugen met dat, wat je wilt onthouden.
 2. Een schema, samenvatting of mindmap maken woordweb
  Het bewerken van dat wat je moet leren, helpt het te onthouden. Probeer ook nieuwe informatie te koppelen aan iets wat je kind al weet.
 3. Opschrijven
  Omdat schrijven een bewuste activiteit is, blijft de informatie zo beter ‘hangen’.
 4. Hardop laten vertellen wat er geleerd is 
  Je kind leert helder verwoorden. Door het uitleggen aan iemand anders van wat je moet doen of hoe iets in elkaar zit blijft het beter hangen.
 5. Een beeld/film in je hoofd maken
  Als je kind een voorstelling maakt van het geleerde, helpt dit het te onthouden. Je kind kan het zelfs ook echt tekenen.

 

Werkgeheugen… kun je dit trainen?

 

Ja, dat kan. Om bij het memoblaadje te blijven; je kunt dit niet vergroten, maar wel leren het veel efficiënter te gebruiken, zodat er meer op past. Binnenkort schrijf ik een artikel over leuke spelvormen om het werkgeheugen te trainen.

Een effectieve manier voor werkgeheugentraining op de computer is bijv. Jungle Memory.

 

 


Voorlezen... pret voor twee.

 

voorleesboek 2

 

Op de foto zie je een aantal van de boeken die ik in de loop der jaren aan mijn kinderen heb voorgelezen. Ze variëren van plastic badboekjes (die letterelijk stuk zijn gelezen/gebeten!) tot boeken die ik voorlas toen de kinderen groter waren. 

 

Voorlezen is ontzettend gezellig en leuk, zowel voor jou als voor je kind. Ook betekent het veel in de ontwikkeling van het kind. Het prikkelt de fantasie en stimuleert onder meer de taal- en spraakontwikkeling en sociaal-emotionele vaardigheden.

 

Wanneer begin je met voorlezen?

 

Baby’s genieten al van het voorlezen. Ze vinden het heerlijk je te horen praten en het stimuleert hun taal- en spraakontwikkeling. Ze leren klanken, vergroten hun woordenschat en leren zich te concentreren. Onderzoek laat zien dat baby’s, peuters en kleuters die worden voorgelezen, betere lezers worden dan leeftijdsgenootjes die niet worden voorgelezen.

 

Voorleesritueel

 

mobiel verboden
Maak elke dag even tijd om voor te lezen, bijvoorbeeld voor het naar bed gaan. Een vast moment maakt lezen tot een ritueel en iets vertrouwds. Bovendien is het een rustige afsluiter van de dag waardoor je kind beter in slaap kan komen.

 

Zorg wel dat je mobiel buiten bereik is tijdens dit exclusieve kwartiertje voor jullie beiden!

 

Een boek kiezen

 

Kies samen een boek dat past bij de interesse van je kind. Alles is voor te lezen als een kind maar belangstelling heeft. Het ene kind houdt meer van informatieve boeken, het andere van fantasieverhalen, een leesbundel of plaatjesboek. Het is wel goed om af te wisselen zodat je kind kennis kan maken met verschillende soorten teksten. 

 

 
Speel met het verhaal door:

 

 • Samen te voorspellen hoe het verder zal gaan. 
  Vraag als je door hebt gelezen of de voorspelling klopte. Door na te denken over het verhaal, leert je kind oplossingen te bedenken en weet je of het verhaal begrepen is.
 • In te spelen op reacties. 
  Vaak leeft je kind mee en lacht het om grapjes. Speel hier op in, laat je kind vertellen en vraag eens naar zijn eigen ervaringen.
 • Moeilijke woorden? 
  Ga er niet aan voorbij, maar leg het uit. Hierdoor leert je kind steeds meer woorden kennen. 

 

Lees hetzelfde boek vaker voor

 

Herhaling is belangrijk en erg prettig voor je kind. Door een verhaal vaker te vertellen zal je kind het beter begrijpen. Wees niet bang voor verveling; je kind leert elke keer weer andere dingen uit het boek. Al weten dat het grappige stukje er weer aankomt, geeft al voorpret en je kind geniet daar van.

 

 
Lees ook 10-plussers voor

 

Vaak wordt er gestopt met voorlezen zodra het kind zelf kan lezen. Terwijl het juist dan zo belangrijk is om voor te blijven lezen. De eerste leesboekjes zijn door de eenvoudige taal en verhaal vaak niet al te boeiend. Je kind is in deze fase bovendien zo bezig met het technisch lezen van de woorden, dat het aan de inhoud van het verhaal nauwelijks toekomt. Voorgelezen worden is nog steeds heel prettig en stimuleert je kind om zelf te willen lezen. Vooral bij kinderen die leesproblemen of zelfs dyslexie hebben, is het erg belangrijk om lang te blijven voorlezen.

 

Ik wens voor alle kinderen en hun ouders veel gezellige voorleesuurtjes.

 

 


 Samen lezen… hoe leuk kun je het maken?

 

Met name voor kinderen die moeite hebben met lezen, is het van groot belang dat ze ook tijdens de vakantie dagelijks blijven lezen. Als dat niet gebeurt, hebben zwakke lezers vaak de grootste terugval in hun leesvaardigheid.

 

Kinderen die wél lezen, behouden hun leesniveau of gaan zelfs beter lezen tijdens de vakantie.

 

In deze laatste weken van de vakantie denken we heel voorzichtig af en toe weer aan het nieuwe schooljaar. Natuurlijk hoop je dat voor jouw kind de vakantiedip niet al te diep is. Daarom deze tips:

 

Tip 7:

 

 1.  Theaterlezen:theaterlezen

 

Dit is een erg leuke vorm samen lezen. De lezers voeren eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor of rekwisieten. De teksten bestaan voornamelijk uit dialogen, zodat de lezers elkaar steeds afwisselen.

 

Met zijn tweeën (of meer) een toneelstukje oefenen voor de rest van de familie en er samen iets moois van maken. Voor dit doel moet het verhaal natuurlijk wel vaker gelezen worden. Dit is voor zwakkere lezers nu net een heel goed middel om vloeiender te lezen. 

Op de site van Theaterlezen http://www.leesletters.nl/ vind je naast veel informatie en te downloaden verhaaltjes en moppen ook titels van geschikte boeken die hier te bestellen zijn. Veel van deze boeken kun je ook in de bibliotheek lenen.  

2. Dobbelen en Lezen:

 

De dobbelsteen bepaalt wie er leest en hoe er gelezen wordt. Dat kan blij, boos, verbaasd, enz. moeten klinken.  

2016-08-09 22.47.47 2

Een vrolijk verhaal heel boos of verdrietig moeten lezen kan op de lachspieren werken en dit motiveert het lezen.

Je hebt alleen een verhaal en de 2 dobbelstenen nodig die ik voor je gemaakt heb en die je op de foto ziet.

 

Overleg samen hoeveel je per beurt leest. Afhankelijk van hoeveel er op een bladzijde staat en de leesvaardigheid van je kind kies je voor een klein of groter stuk tekst.

 

Je kunt ook kiezen welke dobbelsteen er gebruikt wordt.

Door met beide dobbelstenen te gooien kunnen er grappige combinaties ontstaan.

 

Wil je zelf zo’n dobbelsteen in elkaar zetten?
Laat dan je gegevens achter en ik mail je het bestand. 

Contact formulier


tafels-overgooien

 Tafels zingen, spelen en stampen... deel 2

 

‘Beweeg, dat is goed voor je brein!’  Dit is een uitspraak van hoogleraar Erik Scherder, bekend van zijn spreekbeurten in DWDD.  

 

Op school wordt vooral de linkerhersenhelft gestimuleerd bij rekenen, taal, logisch nadenken, verwoorden, redeneren, enzovoort. 

 

Bij het bewegen gebruik je juist de rechterhersenhelft. Door middel van bewegen leg je verbindingen tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Kennis blijft beter hangen als je erbij beweegt.

 

Daarom een paar tips om tafels bewegend te oefenen, wat het voor kinderen ook nog leuker maakt.  

 

Tip 6:

 

  1. Overgooien met een bal.
   Jij gooit de bal naar je kind en geeft een som op. Je kind vangt de bal en moet tijdens het vangen het antwoord geven. Daarna andersom. Het is nog leuker en effectiever als er meer kinderen meedoen; je weet dan niet wie de bal zal krijgen!

  2. Twister:
   twisterDit spel staat garant voor pret en beweging!
   Per rij plak je een memoblaadje met de uitkomsten van een tafel op elke cirkel.
   De opdracht is nu niet linkervoet op geel, maar linkervoet op 4 x 7.
   Komt je kind er niet uit dan geeft de kleur steun, want zoals je in mijn voorbeeld ziet, is hier de tafel van 7 blauw.
   (Wil je het moeilijker maken, dan kun je samenhang met de kleuren loslaten.)

   Van het klaarmaken van het speelveld kun je ook een spel maken. Jij geeft de opdracht: schrijf de uitkomst van 4 x 7 op en plak die op blauw. Als alle rondjes vol zijn, kan het echte spel beginnen.  
   Door de papiertjes te wisselen komen alle tafelsommen aan bod
   ; de moeilijkste blijven nog een keer.


  3. Bingo.
   tafel-bingo-mix 6-9Via mijn vorige artikel kon je de Tafel-bingokaarten van de tafels van 6 t/m 9 ontvangen.
   (Deze kun je nog steeds aanvragen!) Elke 
   tafel is apart op de kaarten gezet en kan zo afzonderlijk geoefend worden.
   Nu heb ik een nieuw Tafel-bingospel gemaakt met 22 kaarten van de tafels van 6 t/m 9, maar dan gemixt. Bingo met beweging!
Leg de bingokaart op een tafel wat verder weg en de spelers moeten steeds eerst lopen om een afdekkaartje erop te leggen. Door goed te onthouden welke uitkomsten er op je bingokaart staan, hoef je soms niet te lopen. Door deze dubbeltaak is dit ook een extra oefening voor het werkgeheugen!

Om het Tafel-bingospel te kunnen spelen hoef je alleen maar hier je gegevens achter te laten
en het woord "Bingo" te vermelden. Ik zorg dat je het krijgt.

Contact formulier

 

 


leesmeterVan meter- naar kilometerlezer

 

Als ik een boek lees, vergeet ik de wereld om mij heen. Ik hoor of zie niets anders dan de film die er in mijn hoofd speelt. Wil je mij dan iets vragen, dan moet je eerst duidelijk mijn aandacht vragen, want ‘ik ben er even niet’.

Dat leesplezier gun ik elk kind. Het lezen van boeken ontwikkelt bovendien de fantasie, de woordenschat en het begrijpend lezen. Dat zal je kind niet echt interesseren; voor hen moet het vooral leuk zijn.

Daarom geef ik 2 tips om lezen leuker te maken.

 Tip 5:

 Leesbingo:

 1. Met een leesbingokaart laat jouw kind zien waar, hoe en met wie hij of zij gelezen heeft. Om het nog leuker te maken kun je een kleine beloning afspreken voor een ingekleurde kaart. Er zijn veel leesbingo’s te vinden, maar de leukste vind ik die van Annemieke Bouwman. Ik deel hem graag met jou.
  Leesbingo-kleurplaat
 2. Leesmeter: In bouwmarkten of woonwinkels hangen altijd meetlinten. Deze kun je gebruiken om het lezen te stimuleren.
  Niet of plak zo’n meter aan mijn kaartje en hang het goed zichtbaar op. Door de kaartjes te verzamelen kan jouw kind zijn leesmeters bijhouden, ook na de vakantie.

  Voor elke 10 minuten die je kind gelezen heeft, mag hij of zij een centimeter kleuren. Jullie kunnen er ook voor kiezen om steeds een centimeter af te knippen: dan wordt je kind een echte ‘kilometervreter’! Heeft je kind nog meer stimulans nodig, dan kun je ook per bladzijde laten kleuren / knippen; dat schiet lekker op!

  Om de kaartjes te kunnen gebruiken hoef je alleen maar hier je gegevens achter te laten en het woord "leesmeter' en ik zorg dat je ze krijgt.

  Contact formulier


 


 

Tafels zingen, spelen en stampen... deel 1

duplo-tafels

Tafels oefenen is saai!!! Zeker in de vakantie; je kinderen hebben wel wat leukers te doen! Ondanks het tafeldiploma kan deze kennis snel wegzakken, dus gaan we op veel verschillende en leuke manieren met de tafels ‘spelen’.  

Kinderen gebruiken bij het leren verschillende zintuigen: het ene kind is visueel ingesteld, denkt vooral in beelden.
De ander leert vooral langs de auditieve weg; lees hem of haar iets voor en het kind onthoudt het beter.
Sommige kinderen leren vooral door te voelen; zij leren door tactiele stimulatie.
Onderzoek heeft uitgewezen dat iedereen beter leert door daarbij te bewegen!

Door op zoveel mogelijk verschillende manieren met de tafels te spelen is de kans het grootst dat ze blijven hangen.

  

Tip 4:

 

 1. Tafels bouwen met Lego of Duplo.
  Op de foto boven dit artikel laat ik een voorbeeld zien hoe je een duidelijk beeld van elke tafelsom kunt bouwen. Zo krijgt spelen met lego er een nieuwe dimensie bij!
 2. Tafels zingen: 
  Deze tafelliedjes kun je vinden via Youtube; hier vind je een leuk voorbeeld:  
  De tafel van 6

 3.  Tafelbingo:
  Bij Tafelbingo krijgt iedere speler een kaart met de uitkomsten. De sommenkaartjes gaan in een pot of zak. Hier haalt de spelleider ze één voor één uit. 
  Ik heb een spel gemaakt voor de tafels van 6 t/m 9. Ga naar 'Downloads' om een gratis Bingospel te downloaden.

 4. Binnenkort verschijnt daar ook een Bingospel met de overige tafels. 


 

Herinneringen voor later

vakantie-2016

 

Deze week heeft heel Nederland vakantie: iedereen kan lekker genieten van de zon, het strand, cultuur en lekker eten.

Ook kinderen beleven veel in de vakantie, of dat nu ergens ver weg is of thuis. 

Tip 3:

Om de herinneringen van deze vakantie voor later te bewaren is het leuk om een vakantiedagboek bij te houden.

 

Kleine kinderen schrijven hun vakantiedagboek met jouw hulp en de groten kunnen het meestal al helemaal zelf of met een beetje hulp.

Je kunt natuurlijk een kant en klaar dagboek kopen of een printbare versie downloaden (zie hieronder), maar helemaal zelf maken is zeker zo leuk.

 

Tips voor het schrijven van een vakantiedagboek:

 

 1.    Gebruik een schrift met harde kaft, zodat het langer mee gaat: een herinnering gaat immers lang mee! 
 2. Schrijf regelmatig, zodat je niets belangrijks vergeet. 
 3. Hoe was het weer vandaag?
 4. Waar was je?
 5. Wat deed je en met wie?
 6. Wat was het leukst vandaag en wat juist niet?
 7. Plak foto’s erbij. Digitale foto’s blijven vaak digitaal! Koop voor deze vakantie een wegwerpcamera voor je kind. Hij of zij kan dan van de belangrijkste momenten een mooie foto speciaal voor het dagboek maken. Hier komt ook rekenen bij kijken: hoeveel foto’s heb ik al gemaakt en kan ik dus nog maken?
 8. Plak ook entreekaartjes, munten, aankoopbonnen enz. erbij.
 9. Maak er een leuke tekening bij van die dag. Later zien hoe je tekende is erg leuk!

 

 

Wil je toch liever een printbare versie? Kijk dan eens op deze sites:

Hip en hot

Kids erop uit

 

VOORKOM DE ‘ZOMERDIP’,  geef je op voor een gratis oriëntatiegesprek en bespreek de mogelijkheden.  

 

 

 

 

Contact formulier

 

 

 


Zijn we er al bijna?
vakantie-auto

Herken je dit? Eindelijk op weg in de auto en na een uurtje klinkt er vanaf de achterbank de vraag; “Zijn we er al bijna?”  
Dit is een goed moment om op een leuke manier je kinderen bezig te houden en ook nog ongemerkt met een rekenspelletje.

Daarom vandaag deze rekentip voor onderweg: 

Tip  2:

Rekenen met kentekenplaten: bijvoorbeeld 25-GKJ-4.
Hiermee kun je  tafelsommen maken (25x4) of alle cijfers optellen (25+4).
Wie kan de meeste sommen maken met deze getallen; plus, min en keer?

 

Rekenen met hectometerpaaltjes:

Wie de smaak eenmaal te pakken heeft, kan een leuke oefening doen met de hectometerpaaltjes. Vermenigvuldig het getal voor de komma met het getal achter de komma. Van hectometerpaaltje 76,4 maak je de som 76 x 4. Die houdt je misschien wel even bezig?


Je kunt er natuurlijk ook een plus of een min som van maken: 76 + 4 is toch al iets makkelijker.

 

Bron: http://www.allesoverrekenen.nl/rekenspelletjes-voor-onderweg

 

Heeft jouw kind net iets meer nodig, zijn er achterstanden in te halen?

Meld je dan aan voor een aantal bijlessen bij RT-Jokidoki, zodat jullie het nieuwe schooljaar vol goede moed kunnen beginnen.

Ik ben de gehele zomerperiode bereikbaar en bijlessen zijn eenvoudig binnen enkele dagen geregeld.

  

VOORKOM DIE ‘ZOMERDIP’ en geef je op voor een gratis oriëntatiegesprek over de mogelijkheden.  

 

 

Contact formulier


Voorkom de vakantiedip, met mijn vakantietip!

In dit artikel wil ik je laten weten wat de vakantiedip inhoudt en wat je eraan kunt doen tijdens de vakantie.

 

Wat is een vakantiedip?

 

Onderzoek laat zien dat kinderen die in de vakantie weinig of niet lezen, tot wel 1of 2 niveaus terugvallen in hun leesontwikkeling! 

Ook tafels of bijvoorbeeld rekensommen tot 20 die geautomatiseerd waren, zijn na de vakantie vaak weer weggezakt.

De zomervakantie blijkt dan ook een belangrijke rol te spelen bij het groter worden van de verschillen in lees- en rekenprestaties tussen basisschoolleerlingen. Dit verschijnsel wordt de vakantiedip genoemd. 

Zonde van al dat harde werken tijdens het schooljaar, toch?!                         jongen leest in tuinstoel

Door hier in de vakantie toch op een leuke manier mee aan de slag te gaan, kun je die vakantiedip voor een belangrijk deel voorkomen.

 

Vanaf vandaag vind je op de Facebookpagina van Rt-Jokidoki 2 keer per week een tip tegen de vakantiedip!

 Tip 1: Stop vooral zelf niet met lezen. 

Door zelf een leuk boek te pakken en lekker te gaan zitten lezen, laat je zien dat lezen leuk is. Op deze manier ziet je kind dat lezen iets is dat je voor je plezier doet en stimuleert het om ook een boek te pakken.

 

Lezen kan ook digitaal met de VakantieBieb-app. De app bevat onder andere een leuke selectie leesboeken en is te downloaden op tablet of mobiel. Hier vind je boeken voor zowel volwassenen als voor kinderen.
bibliotheek logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werkgeheugen… wat is dat?

Het werkgeheugen is als een memoblaadje dat je gebruikt om dingen te onthouden, terwijl je over iets nadenkt.

Op school gebruikt je kind voortdurend het werkgeheugen bij het:

 • onthouden van instructies
 • oplossen van problemen, waarbij je tussenoplossingen moet onthouden
 • volgen van een verhaallijn
 • vasthouden van de concentratie
 • beginnen en afmaken van taken
 • rekenen
 • begrijpend lezen

Hoe groter je memoblaadje is, des te meer denkstappen je kunt vasthouden.

Een zwak werkgeheugen… hoe help je jouw kind?
Om het beschikbare memoblaadje zo optimaal mogelijk te gebruiken is het belangrijk om te ontdekken welke geheugenstrategie het best bij je kind past. Hiervoor geef ik je een aantal tips.

6 tips:

 1. Herhalen en oefenen 
  Zo slijp je als het ware een paadje in het langetermijngeheugen met dat, wat je wilt onthouden.
 2. Een schema, samenvatting of mindmap maken
  Het bewerken van dat wat je moet leren, helpt het te onthouden. Probeer ook nieuwe informatie te koppelen aan iets wat je kind al weet.
 3. Opschrijven
  Omdat schrijven een bewuste activiteit is, blijft de informatie zo beter ‘hangen’.
 4. Hardop laten vertellen wat er geleerd is 
  Je kind leert helder verwoorden. Door het uitleggen aan iemand anders van wat je moet doen of hoe iets in elkaar zit blijft het beter hangen.
 5. Een beeld/film in je hoofd maken
  Als je kind een voorstelling maakt van het geleerde, helpt dit het te onthouden. Je kind kan het zelfs ook echt tekenen.

Werkgeheugen…kun je dit trainen?

Ja, dat kan. Om bij het memoblaadje te blijven; je kunt dit niet vergroten, maar wel leren het veel efficiënter te gebruiken, zodat er meer op past. Binnenkort schrijf ik een artikelen over leuke spelvormen om het werkgeheugen te trainen.

Een effectieve manier voor werkgeheugentraining op de computer is bijv. Jungle Memory.